Skogskulturs traditionella Sommarexkursion

Vartannat år arrangeras föreningens berömda Sommarexkursion som är den enda i sitt slag. Här samlas skogsägare och proffs från hela Svenskfinland till föreläsningar, exkursioner och den så viktiga sociala samvaron. År 2022 ordnades Sommarexkursionen bland annat på Söderlångvik gård med skogliga besök på Kimitoön med omnejd. Det var ett efterlängtat evenemang med nästan 100 deltagare.

Kommande exkursion hålls i Jakobstad den 4-5.6.2024. Se PDF-filen nedan för mer information.

Skogskulturs sommarexkursion 22

Sommarexkursionen inhiberad

Vi är tyvärr tvungna att avblåsa årets arrangemang av Sommarexkursionen i Österbotten den 4-5.6. på grund av för lågt deltagarantal.

Det har visat sig att bland annat tidpunkten varit utmanande för många av de stora aktörerna. Eftersom Föreningen för Skogskultur som arrangör är mån om kvaliteten på evenemanget och att samtidigt hålla kostnaderna inom rimliga gränser för deltagarna ser styrelsen ingen annan utväg än att avboka Sommarexkursionen för denna gång.

En stor viktig och bärande faktor för Sommarexkursionen är och har varit den sociala samvaron och gemenskapen för den finlandssvenska skogsbranchen. Därför blickar vi framåt för att hitta en optimal lösning för Sommarexkursionens framtida former så att så många som möjligt har möjlighet att delta, träffas och förkovra sig.

Alla som bokat hotell och inte ämnar hålla rummet bör avboka snarast möjligast hälsar man från Stadshotellet i Jakobstad.

Vi återkommer och önskar en trevlig sommar i skoglig anda!

Skogskulturs traditionella SOMMAREXKURSION firar 100-årsjubileum den 4–5 juni 2024 i Österbotten!

Vartannat år arrangeras föreningens berömda Sommarexkursion som är den enda i sitt slag. Här samlas skogsägare och proffs från hela Svenskfinland till föreläsningar, exkursioner och den så viktiga sociala samvaron. 

Ni hittar exkursionens officiella program samt mer information lägre ner på denna sida. Längst ner finns anmälningsblanketten.

Ta tillfället i akt och anmäl er nu.  Välkomna!

Sommarexkursionen arrangeras med stöd av Finlands Skogsstiftelse och Stiftelsen Metsämiesten säätiö.

Program

Tisdag 4 juni i Karleby-Jakobstad

 • Samling och välkomstskål på stranden Vitsand i Karleby kl 9.30
 • Kan skogsbruket och flygekorren komma överens?
 • Lunch på Villa Elba i Karleby
 • Skogsskötsel på torvmarker
 • Eftermiddagskaffe och tilltugg i skogen
 • Luckhuggning, plockhuggning, vattenvård och askgödsling på torvmarker
 • ”After skog” i baren på Pavis i Jakobstad
 • Jubileumsmiddag på restaurang Pavis.Tal, utdelning av förtjänsttecken, underhållning och trevlig samvaro
 • Övernattning på Stadshotellet i Jakobstad

Onsdag 5 juni i Pedersöre

 • Besök till Fagerbacka fäbodaställe. Skogsbrukets historia
 • Lunch på Uffes
 • Snacket om skogen. Varför är diskussionen om skogen så polariserad? Kommunikationsguide för skogsbranschen med kommunikationsexpert Lars Losvik
 • Avslutningskaffe och tårta på Stinasholma Kvarn cirka kl 14

Enligt Föreningen för Skogskulturs historik Skog må icke skövlas (1910-2010) hölls den första dokumenterade Sommarexkursionen den 19 april 1924. ”I samband med årsmötet i Gamlakarleby vidtogs också en exkursion till skogsområden i Kronoby”.  I samband med Föreningen för Skogskulturs 100-årsjubileum år 2010 planterades ett bestånd på tusen granplantor utanför Karleby samt invigdes med en minnesplakett vid Sommarexkursionen samma år. Vi gör ett stopp vid denna skogsfigur i år!

Pris

Deltagaravgifter för båda dagarna

Medlemspris: 85 euro/person OBS! Alla som prenumererar på Skogsbruket har medlemskap på köpet i år!

Icke-medlemmar: 120 euro/person

Jubileumsmiddag: 45 euro/person

Gratis busstransport

Skogskultur ordnar gratis busstransport från Nyland och Åboland om minst 30 personer anmäler sitt intresse i anmälningsblanketten. Samla alltså ihop ert gäng så blir det buss! Bussar ordnas i så fall med start måndagen den 3.6 och tillbaka 5.6. Vi återkommer till detaljer då anmälningstiden utgått.

Övernattning vid Stadshotellet i Jakobstad

Bokar deltagarna själva senast den 8 maj om man garanterat vill få rum på Stadshotellet i Jakobstad. I priserna ingår frukost. Boka rum med koden SOMMAREXKURSION 2024.

Priser varierar från 75–135 euro beroende på rumstyp. Det finns enkel- och dubbelrum samt rum för 3 personer. Meddela om ni delar rum vid bokningen. 

Bokning: Telefon 06-7888111, reception@stadshotellet.fi

Från Stadshotellet önskar man att deltagarna bokar rum genom att ringa eller e-posta. Webb-bokningen lär inte fungera. 

Nominera till heders- och förtjänsttecken

Under Sommarexkursionens middag den 4 juni 2024 utdelas traditionellt Skogskulturs heders- och förtjänsttecken. Förslag till mottagare av hederstecken riktas till Föreningen för Skogskultur. 

Sponsorer

Anmälningsblankett

Vi är tyvärr tvungna att avblåsa årets arrangemang av Sommarexkursionen i Österbotten den 4-5.6. på grund av för lågt deltagarantal.