LEDAREN I SKOGSBRUKET 5 / 24

Hållbart skogsbruk

Skriven av Björn Stenmark, chefredaktör och ordförande i Föreningen för skogskultur r.f.

Sommarens händelser i Hukkajoki väckte en intensiv diskussion kring vårt skogsbruk och hur hållbart det är. Bilder i medierna där man jobbade för att rädda flodpärlmusslor hjälpte till att tydliggöra allvaret i det skedda.

Tar vi inom skogsbruket hänsyn till de spelregler som finns? Följs överenskommelser och instruktioner? Detta diskuterades i medierna och kommer garanterat att diskuteras under en längre tid framöver.

Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att myndigheterna sköter om rättsprocessen och juridiken i detta fall. De ansvariga kommer att bli ersättningsskyldiga, medan det kanske mest kännbara straffet kom via utpekandet i pressen.

Det viktigaste är hur man kan förhindra att liknande saker sker i framtiden. Mycket har gjorts och det finns goda exempel på hur man beaktat mångfald och känslig natur vid avverkningar. Den saken glöms lätt bort i en intensiv debatt.

Under en del av de debatter som förts i medierna har man frågat sig om de övervakande myndigheterna gjort tillräckligt. Den frågan utreds. Det har också väckts frågor ifall man kunde sköta övervakningen effektivare och noggrannare samt använda sig av modernare metoder.

Svaren på frågorna hänger ihop med resurser och på vilket sätt myndigheterna ska övervaka skogsbranschen. En fullständig myndighetskontroll är knappast önskvärd eller möjlig i dagens samhälle. En bättre lösning vore att utveckla egenkontrollen och rapporteringen. Möjligheterna finns. Genom att utveckla detta och ha oberoende parter som övervakar egenkontrollen bör man kunna uppnå bra och pålitliga resultat. Också tillgången till naturdata bör förbättras för dem som planerar och utför åtgärder i skogen. Här finns dock en del utmaningar rent lagmässigt som kräver avvägningar och kloka lösningar.

Hela branschen kommer den närmaste tiden att se över sina processer och arbetsinstruktioner. Kurser för både yrkesfolk och skogsägare kommer garanterat att ordnas för att undvika att något liknande inträffar i framtiden.

De goda exemplen och den utveckling mot ett hållbarare skogsbruk som skett bör lyftas fram. Det finska skogsbruket gör mycket för att beakta den biologiska mångfalden och känslig natur. Vi har också två certifieringssystem. Som skogsägare kan man till och med välja att höra till båda. Privata skogsägare har också frivilligt varit aktiva via Metso-programmet för skogsskydd. De flesta skogsägare har dessutom speciella områden i sin skog som inte är formellt skyddade, men ändå står utanför skogsbruksåtgärder. Inom branschen jobbar man kontinuerligt för ett hållbart skogsbruk. Enskilda händelser får inte döma ut hela vårt skogsbruk.

Skribent: Björn Stenmark

Björn Stenmark, ordförande för Föreningen för Skogskultur
Björn Stenmark, ordförande för Föreningen för Skogskultur