Många slitsamma timmar har satts på att ta hand om såväl planteringar och skötsel av unga skogar, som avverkning när tiden varit inne.
I och med industrialiseringen och den ökade användningen av våra skogar kom effektivare metoder med i bilden. Maskinerna gjorde arbetet lättare, och steg för steg började skogsbolagen effektivisera skogsskötseln. Utvecklingen gick från att man först skötte om slutavverkningar med maskin till att väldigt få skogsägare i dag utför gallringar själva. De flesta har företag att sköta de jobben.
Planteringar och skötsel av unga bestånd har hört till de jobb som en del skogsägare ännu har försökt ta hand om själva i mån av kunskap och möjlighet. Många väljer dock att köpa tjänster av företag eller att blunda för de arbeten som borde utföras för att få en välproducerande skog i framtiden. Skogsägare har samma utmaningar som alla andra vad gäller användningen av sin dyrbara fritid. För att få pengar ur skogen bör man vara medveten om att det krävs både tid och eventuellt pengar, eftersom skogen måste tas hand om på ett eller annat sätt.
Väljer man alternativet att vara självverksam kan man hastigt ställas inför dilemmat att man har en kunskapsbrist i hur man utför arbetet. Här har hela skogsbranschen en viktig roll i att stöda de skogsägare som vill bli mera självverksamma. Ser vi inom branschen en möjlighet till samma trend som man kan se inom andra områden? Många vill odla sin mat själv och ta andra steg som för dem närmare ett aktivare och sjävverksamt liv. På nätet finns instruktionsvideor och annan form av information. Råd finns även i form av den nytryckta boken Skogsbrukets handbok. I någon mån kan man också få råd av skogliga organisationer för hur man ska utföra jobb, men möjligheten till hjälp för detta varierar. Även kurser ordnas i någon mån för intresserade skogsägare och om det börjar finnas mera intresse för en ökad självverksamhet är detta garanterat en plats för tillväxt. Ser vi möjligheterna och vill vi hjälpa skogsägare som vill bli mera självverksamma?