Ledaren i Skogsbruket 2 / 24

En lång vinter

Skriven av Björn Stenmark, chefredaktör och ordförande i Föreningen för skogskultur r.f.

Vintern som vi lagt bakom oss känns på många sätt som evighetslång. Ett varierande vinterväder som bjudit på kalla perioder omväxlat med stora mängder snö som sedan bytts ut mot plusgrader och halka. I något skede kändes det som om den aldrig höll på att ta slut.

Vintern har satt oss människor på prov, men också bjudit på goda väderförhållanden för att utföra avverkningar på svårtillgängliga marker. Trots utmanande tider med sämre förutsättningar på marknaden har åtgången på virke varit helt okej, vilket är en positiv sak för skogsägare.

Nu är det ett bra läge för dig som skogsägare att besöka dina ägor. Har skogsbilvägarna klarat vinterns drivningar? Är avverknings- resultaten bra och finns det något som du bör följa upp ännu? Ifall inga avverkningar har blivit utförda är det ändå läge att kolla ifall dina skogar har blivit drabbade av någon skada under vintern. Läget är det rätta nu under våren innan myggorna stör dig för mycket i skogen. Enstaka träd som dött bör du lämna kvar för mångfalden, att avverka dem och få bort dem ur skogen kostar mera än det smakar.

När du ändå är på väg till din skog ska du också se över dina plantskogar. Fundera om det finns behov att sköta om något områ- de så att tillväxten hålls hög och skogen fortsätter leverera avkast- ning även i framtiden. Samtidigt som du ser till att skogen avkastar, hjälper du till att binda mera kol i din skog. Samvetet och plånboken tackar dig.

Under våren öppnades också möjligheter att söka om Metka-stöd. Har du bekantat dig med de nya möjligheterna? Processen har tack och lov blivit enklare för dig som skogsägare, men också för den myndighet som behandlar ansökningarna. Utvecklingen går i rätt riktning. Genom att vara en aktiv användare av dessa möjligheter bidrar du till att det även i framtiden ska finnas stöd för skogs- bruket i Finland.

Våren och sommaren vann än en gång över vintern och vi står inför tillväxtperioden. Njut av denna tid.

Skribent: Björn Stenmark

Skogskultur Björn Stenmark ordförande